facebook pixel

Γ.Μουρούτης: Κανένας εφησυχασμός - Να προσεγγίσουμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές | ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

06 Ιουνίου 2024
Γ.Μουρούτης: Κανένας εφησυχασμός - Να προσεγγίσουμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές | ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ μιλά στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, αλλά και την αποτελεσματική επιλογή στην κάλπη.

«Εμείς στη ΝΔ δε θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Αντίθετα, στον δρόμο προς τις κάλπες οφείλουμε όχι μόνο να επαναπροσεγγίσουμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά να απευθυνθούμε και σε νέους ψηφοφόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο makthes ο Γιώργος Μουρούτης.

Ο υποψήφιος με τη ΝΔ είναι εκδότης και δημοσιογράφος, ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του ThePresident.gr και επικεφαλής του Εκδοτικού Οίκου Αthens Bookstore Publications. Έχει μακρά εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας. Το 2009, ανέλαβε την ευθύνη της επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Την περίοδο 2009-2012 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και του αν. Εκπροσώπου της ΝΔ και στη συνέχεια (2012-2015) ορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μουρούτης λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες επισημαίνει ότι «ανεξαρτήτως τί ψηφίζει ο καθένας καλό θα ήταν να αναζητήσει ανάμεσα στους υποψηφίους τις υποψηφιότητες εκείνες που αν βρεθούν σε θέση ευθύνης θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Κύριε Μουρούτη, διεκδικείτε την εκλογή σας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τη ΝΔ. Γιατί ένας αναποφάσιστος ψηφοφόρος να επιλέξει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και να βάλει έναν από τους 4 σταυρούς στο δικό σας όνομα;

Πάντα στις εκλογές, οι αναποφάσιστοι πολίτες που κάνουν τις επιλογές τους προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, είναι συνήθως οι πιο απαιτητικοί ψηφοφόροι. Διαβάζουν, συγκρίνουν και αποφασίζουν με βάση τις θέσεις, τα προγράμματα και τις πολιτικές των κομμάτων. Το ίδιο πιστεύω ότι οι πολίτες κάνουν και με τις επιλογές τους ως προς τα πρόσωπα τα οποία θέλουν να τους εκπροσωπήσουν. Εμείς όμως όταν απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας έχουμε ένα πλεονέκτημα: Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, η Παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και εγγυάται την πορεία της μέσα στην Ευρώπη. Είναι η Παράταξη η οποία ακριβώς για αυτούς τους λόγους μπορεί και επισημαίνει και τις αδυναμίες της σύγχρονης Ευρώπης, αλλά και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Άλλωστε, μιλώντας για τις Ευρωεκλογές, συνηθίζω να αναφέρομαι σε ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι το 75% των νόμων που καθορίζουν τη ζωή μας, και ειδικά την καθημερινότητά μας, από τα μεγάλα ζητήματα, μέχρι τα πιο εξειδικευμένα, αποφασίζονται και ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα, ανεξαρτήτως τί ψηφίζει ο καθένας καλό θα ήταν να αναζητήσει ανάμεσα στους υποψηφίους τις υποψηφιότητες εκείνες που αν βρεθούν σε θέση ευθύνης θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους! Προσωπικά, σε ό,τι με αφορά, έχω το πλεονέκτημα να διαθέτω μεγάλη πολιτική εμπειρία, ως στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου τη δύσκολη περίοδο 2012-2015, όπου μεταξύ άλλων διαχειρίστηκα την επικοινωνιακή στρατηγική της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα είμαι και άνθρωπος της αγοράς, επιχειρώντας με επιτυχία ως Εκδότης πολύ επιτυχημένων βιβλίων. Έχω λοιπόν και τη γνώση και τη θέληση να δουλέψω σκληρά και φιλοδοξώ να είμαι μία από τις συνειδητές επιλογές των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη για τη ΝΔ ουσιαστικά στο 33% που είχε πάρει το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019. Θέτει παράλληλα και το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας. Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε θεωρείτε να την απειλήσει;

Έχοντας μια μεγάλη εμπειρία στον χώρο της πολιτικής ανάλυσης, και ειδικότερα στην ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ν.Δ. αυτή την περίοδο φαίνεται να κυμαίνεται στα ποσοστά των Ευρωεκλογών του 2019, οι οποίες σας θυμίζω είχαν διεξαχθεί υπό συνθήκες υψηλής πόλωσης. Ως εκ τούτου δεν διαπιστώνω μεγάλες διαφοροποιήσεις από την εκλογική συμπεριφορά των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι εμείς στη Ν.Δ. θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Αντίθετα, στον δρόμο προς τις κάλπες οφείλουμε όχι μόνο να επαναπροσεγγίσουμε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά να απευθυνθούμε και σε νέους ψηφοφόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα.

Όπως καλά γνωρίζετε οι Ευρωεκλογές, μιας και δεν κρίνεται η κυβέρνηση, έχουν πάντα χαρακτήρα πιο χαλαρής ψήφου, με τους πολίτες να επιλέγουν μικρότερα κόμματα ή να απέχουν από την κάλπη. Όμως η ευθύνη μας έναντι αυτών των ψηφοφόρων είναι μεγάλη, προκειμένου να τους πείσουμε, αφενός να φτάσουν στην κάλπη και αφετέρου να ψηφίσουν με θετική διάθεση, επιβραβεύοντας τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα αλλά και την πρότασή μας για την Ευρώπη. Αυτό άλλωστε κάνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ερχόμενος σε επαφή με τους πολίτες, επικοινωνώντας το μεταρρυθμιστικό μας έργο και την πρότασή μας για την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν, ότι αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, το αποτέλεσμα θα μας επιβραβεύσει.

Πολλοί εκτιμούν ότι η ΝΔ «τρέχει» χωρίς πολιτικό αντίπαλο με βάση τη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα έτσι όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Φοβάστε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει ψηφοφόρους της ΝΔ σε αποχή;

Η διαφορά -πράγματι- δημοκοπικά με την αντιπολίτευση φαίνεται μεγάλη. Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εμπνεύσει, αλλά ούτε και να πείσει τους πολίτες για την εναλλακτική της πρόταση, εάν αυτή υπάρχει. Αυτό το πολιτικό πλεονέκτημα πολλές φορές εμπεριέχει τον κίνδυνο του εφησυχασμού όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην ερώτησή σας. Έχω την αίσθηση όμως ότι οι περιοδείες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν αναστρέψει την όποια πιθανότητα χαλαρότητας. Όσο μάλιστα θα πλησιάζουμε στις εκλογές, ο κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ορατό γιατί οι επιλογές που θα γίνουν, είναι ικανές να επηρεάσουν αποφασιστικά την καθημερινότητά του τα επόμενα χρόνια. Και δεν θα επηρεάσουν μόνο την καθημερινότητα, αλλά και τη σταθερότητα της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος φλέγεται στα σύνορα της Ένωσης, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διεκδικούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, ενώ η άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές, όπως την ίδια τη δημοκρατία και το σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών. Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα οφείλει να έχει αποφασιστικό λόγο και μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.

Σε κάθε, λοιπόν, περίπτωση, η ευθύνη βρίσκεται σε εμάς που διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών προκειμένου να τους πείσουμε για την αξία που θα έχει η συμμετοχή τους και η επιλογή τους για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Αν σας ρωτούσαν ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημά σας τι θα απαντούσατε;

Δεν είναι εύκολο να μιλά κανείς για τον εαυτό του και να μπορεί να εντοπίζει πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Επιχειρώντας παρόλα αυτά να το κάνω, αντιλαμβάνομαι ότι είμαι ανυπόμονος και απαιτητικός, αδυναμίες που πιέζουν και πολλές φορές αδικούν τους συνεργάτες μου, αλλά ταυτόχρονα ξέρω ότι είμαι εργατικός και αποτελεσματικός σε όποια εργασία και αν αναλάβω.

Ας υποθέσουμε ότι ξημερώνει η 10η Ιουνίου και έχετε εκλεγεί ευρωβουλευτής. Πως φαντάζεστε τη ζωή σας τα επόμενα 5 χρόνια μετά Αθήνας, Στρασβούργου και Βρυξελλών;

Εάν οι πολίτες με εμπιστευτούν για να τους εκπροσωπήσω, θέλω να είναι βέβαιοι ότι θα βρεθώ στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο προκειμένου να εργαστώ με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει πολλά εργαλεία στους Ευρωβουλευτές προκειμένου να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και έχω σκοπό να χρησιμοποιήσω τα πιο αποδοτικά από αυτά. Επειδή θέλω να είμαι ένας καλός ευρωβουλευτής, θέλω να αφοσιωθώ στη δουλειά μου στην Ευρώπη, και τα Σαββατοκύριακα να επιστρέφω στην πατρίδα επιλέγοντας κάθε εβδομάδα μια πόλη της χώρας, την οποία θα επισκέπτομαι προκειμένου να ακούω τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν οι συμπολίτες μου, αλλά ταυτόχρονα να τους ενημερώνω για τις σύγχρονες τάσεις στην Ένωση, τους νόμους που έρχονται και τις θέσεις που έχουμε για τα ζητήματα αυτά. Άρα τη ζωή μου τη φαντάζομαι ανάμεσα σε Ευρώπη και Ελλάδα με πολύ πιεστικούς ρυθμούς, με πολλή μελέτη, με σκληρή δουλειά και με μια βαλίτσα στο χέρι…

 
 
 
 
 

Σχετικά Άρθρα